Biografie

Femke Vernij is solo in de theaters te zien met haar cabaretvoorstelling OP VOLLE KRACHT. Ze is ook een van de Meiden van LOS, een 4 koppige muzikale cabaretgroep met succesvolle voorstellingen in heel Nederland en cabaret op maat.

Naast de cabaretvoorstellingen presenteert ze diverse evenementen en is dagvoorzitter. Als docent werkte ze o.a. voor de MBO opleiding RijnIJssel Muziek en de School van het Nederlandse Lied. Eerder tourde ze als lead-zangeres internationaal met het Prague Philharmonic Orchestra met The Philharmonic Rock Concerts en maakte een kleinkunst-radio programma.

Femke groeit op in een gezin met een Rotterdamse ouders, niet lullen maar poetsen: een sterke moeder, een klussende vader en haar sportieve broertje en zusje.

Wanneer Femke niet mee mag doen met de musical van de kleuters weet Femke al wat ze wil in haar leven: Theater maken. Beginnend bij de jaarlijkse basisschool musicals, oneindig liedjes van Dorus zingen in groep 8, de honderden toneelstukjes voor familie en buren. Stuk voor stuk hebben de herinneringen die haar het meest zijn bijgebleven te maken met muziek en theater.

Helemaal op haar plek was ze dan ook op Jeugdtheater Hofplein en op het Erasmuscollege in Zoetermeer. Ze nam zanglessen en deed de vooropleiding Muziektheater Codarts.

In 2009 studeerde ze af aan het Conservartorium van ArtEZ in Arnhem, waar ze voorstellingen maakte waarin ze altijd al de randjes van wat mogelijk was opzocht: Van abseilend zingen en locatie-muziektheater tot bijzondere samenwerkingen met muzikanten, dansers, kunstenaars, dichters en ontwerpers die ze overal vandaan plukte.

Al tijdens het eerste jaar van die studie ontstonden de cabaretgroep “Meiden van LOS”, waarmee ze in 2009 deelnam aan het Groninger Studenten Cabaret Festival en Amsterdams Kleinkunst Festival. Naast diverse voorstellingen op maat ontwikkelden en speelden zij de theatervoorstellingen Lijf on Stage, FCKD, Total LOS, VAST en Lusten en Lasten tot corona roet in het eten gooide. Hèt moment om het roer om te gooien en een eigen cabaretvoorstelling te maken, waarin ze ongelimiteerd kan uitpakken met wat voor haar theater zo bijzonder maakt.

Mensen aan het lachen maken is voor haar een middel om zware onderwerpen bespreekbaar te maken. Ze weet vooral te raken met haar persoonlijke en kwetsbare verhalen en muziek, en te inspireren met de mooiste citaten en bizarre toekomstperspectieven.

Haar vermogen om alles van meerdere kanten te bekijken brengt haar in hilarische, pijnlijke en verwarrende situaties en levert interessant theater op.

Energiek, muzikaal, knettergek en serieus, dat alles is Femke, en dat zie je terug in haar solovoorstelling OP VOLLE KRACHT.