Interview femke

Femke Vernij gaat ‘los’ van LOS met haar allereerste solovoorstelling Op volle kracht, over doorgaan en op de rem trappen. 

Lange tijd maakte Femke Vernij furore met muziektheatergroep LOS. Nu is de tijd rijp voor haar allereerste solovoorstelling, Op volle kracht, waarmee ze nu op de planken staat. Die gaat over groeien, en dat dat met vallen en opstaan gaat. Over doorgaan en op de rem trappen. Femke kan putten uit eigen ervaring: haar voorstelling kwam er óndanks corona, een burn-out, en een kind. 

Inspireren om te groeien wil Femke. ,,Dat is mijn drijvende kracht voor deze voorstelling.” Daarbij kijkt ze ook regelmatig terug naar haar eigen moeder, die recent op relatief jonge leeftijd overleed en als een rode draad door de voorstelling heen loopt. Figuurlijk, maar ook letterlijk, in de vorm van een navelstreng die tevens dienst doet als motor en gitaar.

Op de rem trappen

Femke: ,,Ik zeg ook ergens in de voorstelling: missen, daar vloog ik overheen. Daar stond ik niet bij stil. Want je gaat maar door. Ik heb zoveel ideeën, ik doe maar en doe maar. Ik had niet mijn rouwmomenten, mijn verwerkingsmomenten.”

Lastig voor een doener: Femke kreeg een burn-out, midden in het schrijfproces. Desondanks zocht ze met de voorstelling niet de makkelijkste weg. Ze begeleidt zichzélf met verschillende instrumenten, die ze op één na allemaal speciaal voor deze voorstelling heeft leren spelen. Want om te groeien moet je nieuwe dingen doen. Regisseur Michaël van Buuren: ,,Wat ik erg mooi vind, en erg bijzonder, is dat het in de voorstelling bijna alleen maar haar eigen instrumenten zijn. Dat maakt het zó kwetsbaar. Dat vind ik fantastisch, dat je het zo klein mogelijk durft te maken.”  

Een pleidooi voor zachtheid

Corona, een tweede kind, een burn-out – niet het ideale moment om een nieuwe voorstelling op de wereld te zetten, al helemaal niet één waarin je heel veel nieuws wil leren? Femke: ,,Het slaat helemaal nergens op om dat nu te doen, en dat is weer typisch ik. Ik krijg een idee, en dat moet gisteren.” En, vult Michaël aan: ,,Ik denk dat juist deze tijd, net als tijden van oorlog, uitnodigt om iets te maken. Je hebt wel een uitlaatklep nodig.”

Femke: ,,Mensen komen nu allemaal tegenover elkaar te staan. Een voorstelling verbindt juist.” En dat is wel nodig, vindt Femke: ,,Als je niet protesteert, dan word je niet gehoord op dit moment. Terwijl het overgrote deel van Nederland het volgens mij met elkaar eens is. Maar de uitersten komen in de media. Die mogen er óók zijn, maar ze overschreeuwen de rest.”

Kaarten voor Op volle kracht zijn nog te koop! Zie femkevernij.nl voor speeldata en tickets.

VODCAST Creatief verdwalen