Over mij

Als kind merkte ik al snel dat bij muziek, toneel en schilderen het leven veel grootser is, onbeperkt.

Hoe druk, enthousiast en fanatiek ik ook ben, ergens voelt het dagelijk leven ingetogen, als een net te strakke broek. Mezelf uitdrukken kan ik beter op het podium.

Gelukkig had ik een creatieve basisschool. Ik was niet weg te slaan bij Jeugdtheater Hofplein en koos voor de meest theatrale school die er is: het Erasmuscollege. 
Tijdens de vooropleiding muziektheater in Rotterdam liep ik vast. Er moest toen met bepaalde technieken gezongen worden, en ik kon niet bloeien in dat keurslijf.

De opleiding muziektheater in Arnhem begon net, ze moesten zelf nog een beetje uitvinden wat voor opleiding het zou worden. Alles lag nog open! De ideale grond voor mijn eigen creativiteit.

De taal om mij uit te drukken was muziek en theater. Wat ik ontdekte was dat ik mensen daar blij mee wilden maken, wilde laten lachen en ontspannen. Dat deden we 15 jaar met cabaret met De Meiden van LOS. 

In verloop van tijd begon ik in de hilarische voorstellingen wel de diepgang te missen. In coronatijd ben ik gaan onderzoeken wat ik wilde maken. Een heel intensief en ongelofelijk leerzaam proces wat resulteerde in mijn eerste solovoorstelling OP VOLLE KRACHT. 

 

 

Mijn drijfveren

Muziek en humor zijn voor mij de middelen om zware onderwerpen bespreekbaar te maken.

Het verlies van mijn moeder, de toekomst van mijn kinderen en die van moeder aarde. Het zijn onderwerpen die mij aangrijpen, waardoor ik er in het dagelijks leven liever overheen vliegt.

Daar ben ik goed in, met mijn ADHD, altijd maar doorstomen. Stilstaan vind ik moeilijk.

Al vlieg ik fysiek alle kanten op, het lukt mij in mijn voorstelling om met mijn publiek op een luchtige, fijne manier stil te staan bij wat er is.

Al het moois en lelijks.

En wat lelijk is kan zomaar mooi worden. 

En andersom.

Het is maar wat je er mee doet.

Ik bekijk alles wat op mij af komt vaak van verschillende kanten.

Zo wordt aangespoelde troep ineens een skala aan krachtige muziekinstrumenten en krijgen woorden nieuwe betekenissen.

Ineens wordt een andere mening inbeeldbaar en iets waar we aan gewend zijn wordt in een ander daglicht pijnlijk hilarisch.

 

 

Weetjes

Ik hou van rustige lege ruimtes, maar krijg het voor elkaar die binnen no-time tot een zwijnenstal om te toveren. 

Ik hou van klussen, en nog meer nog van klus-programma’s, terwijl ik chocola en koekjes eet. 

Ik ben bang dat ik niet oud wordt, net als mijn moeder. Mijn grootste wens is ooit een fitte oma te worden.

Een andere grote wens is om naast natuurwater te wonen en elke ochtend een duik te nemen. Of ik dat dan daadwerkelijk ook in de winter ga doen is een tweede.

Ik zou de slechtse lopendeband medewerker zijn die er bestaat, want ik wil en doe altijd wat anders dan de vorige keer. 

Mijn kast hangt vol bloemetjes kleren. Waardoor ik te weinig basics heb om deze modieus te matchen en ik er vaak bij loop als een bonte botantische tuin.

Biografie

Femke Vernij is solo in de theaters te zien met haar cabaretvoorstelling OP VOLLE KRACHT. Ze is ook een van de Meiden van LOS, een 4 koppige muzikale cabaretgroep met succesvolle voorstellingen in heel Nederland en cabaret op maat.

Naast de cabaretvoorstellingen presenteert ze diverse evenementen en is dagvoorzitter. Als docent werkte ze o.a. voor de MBO opleiding RijnIJssel Muziek en de School van het Nederlandse Lied. Eerder tourde ze als lead-zangeres internationaal met het Prague Philharmonic Orchestra met The Philharmonic Rock Concerts en maakte een kleinkunst-radio programma.

Femke groeit op in een gezin met een Rotterdamse ouders, niet lullen maar poetsen: een sterke moeder, een klussende vader en haar sportieve broertje en zusje.

Wanneer Femke niet mee mag doen met de musical van de kleuters weet Femke al wat ze wil in haar leven: Theater maken. Beginnend bij de jaarlijkse basisschool musicals, oneindig liedjes van Dorus zingen in groep 8, de honderden toneelstukjes voor familie en buren. Stuk voor stuk hebben de herinneringen die haar het meest zijn bijgebleven te maken met muziek en theater.

Helemaal op haar plek was ze dan ook op Jeugdtheater Hofplein en op het Erasmuscollege in Zoetermeer. Ze nam zanglessen en deed de vooropleiding Muziektheater Codarts.

In 2009 studeerde ze af aan het Conservartorium van ArtEZ in Arnhem, waar ze voorstellingen maakte waarin ze altijd al de randjes van wat mogelijk was opzocht: Van abseilend zingen en locatie-muziektheater tot bijzondere samenwerkingen met muzikanten, dansers, kunstenaars, dichters en ontwerpers die ze overal vandaan plukte.

Al tijdens het eerste jaar van die studie ontstonden de cabaretgroep “Meiden van LOS”, waarmee ze in 2009 deelnam aan het Groninger Studenten Cabaret Festival en Amsterdams Kleinkunst Festival. Naast diverse voorstellingen op maat ontwikkelden en speelden zij de theatervoorstellingen Lijf on Stage, FCKD, Total LOS, VAST en Lusten en Lasten tot corona roet in het eten gooide. Hèt moment om het roer om te gooien en een eigen cabaretvoorstelling te maken, waarin ze ongelimiteerd kan uitpakken met wat voor haar theater zo bijzonder maakt.

Mensen aan het lachen maken is voor haar een middel om zware onderwerpen bespreekbaar te maken. Ze weet vooral te raken met haar persoonlijke en kwetsbare verhalen en muziek, en te inspireren met de mooiste citaten en bizarre toekomstperspectieven.

Haar vermogen om alles van meerdere kanten te bekijken brengt haar in hilarische, pijnlijke en verwarrende situaties en levert interessant theater op.

Energiek, muzikaal, knettergek en serieus, dat alles is Femke, en dat zie je terug in haar solovoorstelling OP VOLLE KRACHT.